Шпионският скандал между Германия и САЩ става все по-сериозен 11.07 | 13:45

Федералната република изгони резидента на ЦРУ от страната

От Антония Михайлова

Властите на Германия са призовали резидента на ЦРУ в посолството на САЩ в Берлин да напусне територията на страната във връзка с предполагаемата му причастност към вербуването на сътрудници на немските служби за сигурност, предава АР.

"Правителството помоли представителя на американските разузнавателни служби в Германия да напусне страната в отговор на това, че той не оказва съдействие в регулирането на редица въпроси, като се започне с дейността на Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ на територията на Германия и се завърши с неотдавнашните инциденти", казва Клеменс Бенингер, който оглавява парламентарния комитет по въпросите за дейността на разузнаването.

Миналата седмица в Германия беше арестуван 31-годишен сътрудник на Федералната разузнавателна служба на Германия (Bundesnachrichtendienst – BND), заподозрян в шпионаж в полза на САЩ. Немските медии съобщиха, че мъжът вероятно е събирал информация за работата на комитета на немския парламент, занимаващ се с разследването на обстоятелствата около подслушването, което NSA е провеждало на ръководството на Германия. По някои данни германският гражданин е шпионирал именно в полза на NSA.

САЩ не са опровергали съобщението за шпионаж, отбелязва BBC News. В сряда (9 юли) стана известно, че властите на ФРГ разследват още един случай на разузнаване в полза на чужда държава. Този път в шпионаж бил заподозрян представител на отбранителното министерство. Не е изключено да става дума пак за работа на САЩ. Арести в рамките на това дело не били извършени, но в отбранителното министерство имало обиск. Така това може да се окаже вторият случай в Германия за последните дни, свързан с предаване на секретни сведения на Съединените щати.

Отношенията между старите съюзници Германия и САЩ се влошиха миналата година, след като бившият служител на NSA и ЦРУ Едуард Сноудън публикува документи, свидетелстващи, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала разговори на канцлера Ангела Меркел.

През март т.г. Бундестагът гласува провеждането на разследване на дейността на американското разузнаване на територията на Германия. Според документа, разпространен от Сноудън, NSA е следила и други представители на немския политически и икономически елит.

Водещи

Най-четени