Щатите решиха да отложат допълнителните санкции срещу Китай 14.08 | 17:58

Липсата на някои стоки на американския пазар ще провали коледните празници, обяви Тръмп

От iNews.bg

Пореден обрат в търговската война между Китай и Съединените щати. Новите тарифи от 10%, които Вашингтон планираше да въведе за китайски стоки от първи септември, се отлагат с няколко месеца, предаде БНТ. Президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че сред мотивите за решението му е фактът, че липсата на някои стоки на американския пазар би провалила коледните празници на американските граждани.

 

Лаптопи, мобилни телефони, играчки, дрехи и обувки са част от стоките, които трябваше да бъдат подложени на новите 10% мита за внос на китайски стоки на стойност 300 млрд. долара. Решението беше обявено в началото на месеца от Доналд Тръмп, който изтъкна разочарованието си от Китай и неспазеното обещание на Си Цзинпин да се купуват повече американски продукти.

Седмица по-късно Вашингтон излезе с нов план - санкциите се отлагат до декември. Доналд Тръмп написа, че по този начин няма да лиши американските потребители от китайски стоки и няма да бъдат провалени коледните им празници, Той допълни и че очаква в замяна Китай да увеличи вноса си на американски стоки.

Обратът далеч не означава, че търговската война между Съединените щати и Китай е приключила. Според анализатори, тепърва ще се водят усилени преговори между двете държави относно бъдещите им търговски отношения.

Водещи

Най-четени