Щатите свалиха офертата си към Анкара за „Пейтриът“ 23.08 | 10:52

Причината е покупката от страна на Турция на руските системи С-400

От iNews.bg

САЩ официално са оттеглили своето предложение към Турция за продажбата на противоракетния комплекс "Пейтриът" като алтернатива на руските зенитно-ракетни комплекси С-400, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на Държавния департамент, предаде БГНЕС.

"Последователно заявявахме на Турция, че нашето последно предложение за продажбата на "Пейтриът" ще бъде оттеглено, ако те приемат доставката на С-400. Нашето предложение за "Пейтриът" изтече", заяви дипломатът, цитиран от новинарската телевизия.

Покупката на най-новата руска система ПВО провокира международен скандал между Турция и САЩ. Вашингтон поиска спиране на сделката. През декември 2018 г. Държавният департамент одобри възможната продажба на комплексите "Пейтриът" на Турция за 3,5 милиарда долара.

САЩ не изключиха възможността да спрат или въобще да отменят продажбата на най-новите изтребители Ф-35 на Турция, ако последната не се откаже от руската ПВО система. Участието на Турция в програмата беше прекратено.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар по-рано съобщи, че елементите от втората батарея С-400 ще бъдат доставени на страната през август-септември. 

Водещи

Най-четени