Щатите удрят европейски стоки с мита за $7.5 млрд. 18.10 | 10:58

За внос на самолети ще се плаща 10% такса, но не и за частите за тях

От iNews.bg

Съединените щати въвеждат от днес мита на редица стоки от Европейския съюз по силата на решение на администрацията на президента Тръмп, предаде БНР.

Това стана, след като по-рано в началото на месеца Световната търговска организация (СТО) разреши на САЩ да наложат наказателни мита върху стоки от ЕС за 7 милиарда и 500 млн. долара заради незаконно отпуснати субсидии на Еърбъс (Airbus). Решението е пореден етап от дългогодишния конфликт между европейския самолетостроител и американския му конкурент Боинг (Boeing).

САЩ ще наложат мита от 10% за самолетите и от 25% за редица други стоки от Европейския съюз. Самолетните части обаче ще бъдат изключени от наказателните мерки, за да не пострада заводът на "Еърбъс" в американския щат Алабама и да не бъде оскъпено производството на Боинг, което включва европейски компоненти.

Сред засегнатите стоки са френското и испанското вино и зехтин, италианското сирене и шотландското малцово уиски, маслините от Франция, Германия и Испания, млечни изделия, морски продукти, цитруси и много други стоки.

Водещи

Най-четени