Щатите ще имат и космически войски 15.07 | 12:07

Конгресът одобри създаването на нов корпус в армията

От iNews.bg

В близко бъдеще Щатите ще имат нов род войски – космически. Камарата на представителите в Конгреса на САЩ (долната камара) одобри създаването на т.нар Космически корпус. Този род нови за американската армия войски ще извършва операции в извънземното пространство, предадоха БНР и КРОСС.

В момента армията на САЩ е силно зависима от космическите технологии по време на бойни действия, изтъква Франс прес. Причината е, че в голяма част от военната техника са вградени GPS устройства, а мрежа от сателити и други апарати, изведени в орбита, осигурява постоянен приток на данни от ключово значение за армейските мисии.

Към момента Американската армия включва сухопътни, военноморски и военновъздушни сили, както и експедиционен корпус морски пехотинци. Новият Космически корпус ще бъде на практика четвъртият род войски на САЩ. Това обаче не е първата страна, която включва извънземното пространство в зоната на операции на въоръжените си сили. Това преди няколко години направи Русия, която преименува своите ВВС на ВКС – военнокосмически сили.

В същото време обаче не всички власти в страната подкрепят тази стъпка. Тя бе посрещната с големи резерви от администрацията на президента Доналд Тръмп. Тъй като според Белия дом не бива да се увеличава военната бюрокрация.

Водещи

Най-четени