Щатите щели да напускат ЮНЕСКО 12.10 | 16:59

Очаква се обаче да запазят статута си на наблюдател в организацията

От iNews.bg

САЩ планират да напуснат ЮНЕСКО. Tова ще утежни допълнително положението на организацията на ООН за култура и образование, измъчвана от регионални съперничества и недостиг на финансиране, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати. Вашингтон вече отмени значителния си финансов принос за бюджета на ЮНЕСКО през 2011 г. в знак на протест срещу решение за предоставяне на пълноправно членство на палестинците.

Според цитираните източници, Щатите възнамеряват да обявят решението си за оттегляне от световната организация в близките дни, предаде Нова ТВ. "Това още не е официално, но е вярно", каза западен дипломат, пожелал анонимност. Списание "Форин полиси" съобщи по-рано днес, че САЩ официално ще се оттеглят, след като ЮНЕСКО избере нов генерален директор утре. Според изданието с това решение САЩ искат да спестят пари и да протестират срещу антиизраелската по тяхно мнение позиция на ЮНЕСКО.

САЩ, които предоставяха на ЮНЕСКО 80 милиона долара на година - близо една пета от бюджета на организацията, все още имат глас в нея и се очаква да запазят статут на наблюдател.

Водещи

Най-четени