Щатският сенат осуети промените в новия START с Русия 21.12 | 10:20

Евентуална промяна в клаузите ще е пагубна за цялото споразумение

От Георги Георгиев

Американският сенат блокира три поправки, които притежават потенциала да блокират новия с стратегическия договор START за намаляване на ядрените оръжия с Русия, предаде Ройтерс.

В поправките републиканските сенатори настояваха за увеличаване на броя на инспекциите, повече ракетни установки и форсиране на преговорите върху намаляване на тактическите ядрени оръжия. Мнозинството от демократи обаче успя лесно да блокира предложенията за трети пореден път.

По повод исканите промени руският външен министър Сергей Лавров предупреди,че промяната в клаузите биха унищожили договора.

Белият дом изрази увереност, че законодателите ще одобрят окончателно новото споразумение преди коледната ваканция.

Новият договор, който би намалил стратегическите ядрени оръжия до 1 550 за всяка отстраните за период от седем години, е една от целите на американския президент Барак Обама за настоящата законодателна сесия.

Споразумението, подписано между Обама и руския президент Дмитрий Медведев през април е основен момент в опитите на американския лидер да изгради по-добри отношения с Русия, чието сътрудничество Вашингтон търси по най-различни въпроси – от Иранската ядрена програма до войната в Афганистан.

Демократите в сената споделиха, че са сигурни, че поне девет републиканци ще гласуват в подкрепа на новото споразумение и така ще се осигури необходимото мнозинство от две трети за приемането му. Финалният вот на Сената ще се състои през тази седмица.

Договорът е широко поддържан от военните и дипломатически кръгове в САЩ.

Водещи