Ще има ли справедливост за удавената в кръв Сребреница? 30.01 | 12:17

Двама от подсъдимите пледират невинност, Трибуналът ще се произнесе

От iNews.bg

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия ще произнесе крайните присъди на петима сърби, обвинени за клането в Сребреница.

Около 7000 босненски мъже и момчета бяха убити в Сребреница само в рамките на три дни през 1995 година. Екзекутирането им се смята за най-бруталната и мащабна проява на насилие в Европа след Холокоста.

Трима от подсъдимите оспорват наложените им наказания през 2010 година за различни престъпления включително геноцид, информира BBC. Петимата са били висши офицери в сръбската армия в Босна през 1995 г.

Двама от тях – Вуядин Попович, Любиша Беара са едни от малкото признати за виновни по обвинението за геноцид. Те са осъдени за доживотен затвор за убийството на групи от хора заради техния етнически произход, но пледират "невинен".

Драго Николич също не признава вината си, като той получи 35 години за геноцид и престъпления срещу човечеството.

Някои от подсъдимите са докладвали пряко на бившия командир на босненските сърби Ратко Младич, срещу когото в момента се води дело в Трибунала в Хага.

Радивиге Милетич също пледира "невинен". Той получи 19 години лишаване от свобода за престъпления срещу човечеството. Винко Пандуревич не признава вината си за извършаването на престъпления срещу човечеството и нарушаването на законите и обичаите за водене на война, за които получи 13 години затвор. Трибуналът трябва да се произнесе днес дали присъдите на петимата да бъдат променени или не.

Водещи

Най-четени