Ще може ли Истанбул да помири Техеран със света? 21.01 | 16:08

В Истанбул започна поредният нов кръг преговори по ядрената програма на Иран

От Елена Коцева

В Турция започна поредният нов кръг преговори по ядрената програма на Техеран. Наблюдателите и експертите обаче не залагат много надежда за сериозен резултат или пробив в отношенията с Иран.

Властите на Ислямската република продължават да уверяват, че ядрената програма преследва изключително и само граждански цели.

Преговорите се водят в традиционния формат, който включва шестте страни – САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Договорено е преговорите да се водят два дни – днес и утре.

От иранска страна в преговорите участва секретарят на висшия съвет за национална сигурност на Иран и главен участник в консултациите Саид Джалили и върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън.

От руска страна на срещата присъства заместник-външния министър Сергей Рябков.

За последните 4 години ООН налага редица санкции на Иран, а два пъти Техеран просто не подписва договореното на масата споразумение. Така вече 4-ри години отношенията между Иран и западния свят, включително на ниво ООН, търпят резки обрати.

Наблюдатели посочват, че Техеран вече е дал вече сигнал, че ще се съгласи да направи отстъпки -например да намали количеството от запаси на нискообогатен уран, но в замяна на отмяна на санкции или на част от санкциите. 

Последният път, когато иранските преговарящи се отказаха от споразумение беше, след като бе договорен внос на високо обогатен уран от Бразилия и в споразумението участваше и Турция.
Едновременно с отказа на Иран да предостави на МААЕ споразумението, иранските медии съобщиха за успех при изпитанията на нови центрофуги и обявиха проект за изграждането на втори завод за обогатяване.

Според оценките на наблюдателите от МААЕ Техеран разполага с около 3 хиляди тона уран. Ако този уран премине през допълнителни процедури по дообогатяване, от него биха могли да се произведат няколко ядрени бойни глави.

Турция отдавна се опитва да се превърне в основен посредник между западния и ислямския свят, като позицията, която заема Иран е изключително изгодна за тази цел. 

Най-четени