Ще позволят ли на Тръмп да нормализира отношенията Вашингтон-Москва? 21.11 | 20:00

Докато дори сред съпартийците му има твърди противници на идеята, зад „рестарта“ на връзките с Кремъл застават сериозни имена като Хенри Кисинджър

От iNews.bg

Още от времето на кампанията си за първичните избори от изказванията на Доналд Тръмп стана ясно, че сред основните му приоритети, ако бъде избран за президент на САЩ, ще бъде урегулирането на отношенията с Русия. Това се потвърждава и след като вече официално той стана следващия държавен глава на страната. И макар все още да не се е настанил официално в Белия дом, все почесто се говори за затоплянето на отношенията Вашингтон-Москва и по какъв начин това ще се случи. А и вече започна да пристъпва към действия в тази посока. От една страна Тръмп проведе телефонен разговор с Владимир Путин. А самият руски президент потвърди, че двамата са обсъдили и урегулирането на отношенията между двете държави.

Желанието на Тръмп да прекрати острото противопоставяне между САЩ и Русия обаче няма да мине без препъни камъни. И такива вече започват да се появяват, включително и сред съпартийците му от Републиканската партия.

Конгресът вече е започнал работа над нов законопроект, насочен срещу политиката на Москва. И именно той може да попречи на новоизбрания американски президент да урегулира отношенията между Белия дом и Кремъл. Това съобщава The Washington Post. В материала на влиятелното издание се отбелязва и че основните противници на затоплянето на връзките между САЩ и Русия са влиятелните сенатори-републиканци Джон Маккейн и Линдзи Греъм.

Според информация на вестника подготовка на законопроекти, предвиждащи допълнителни мерки срещу Москва, включително разширяване на антируските санкции, вече тече още и в Сената и в Камарата на представителите. А Маккейн и Греъм от своя страна имат разработен план как да противодействат на политиката на Тръмп по отношение на Русия. Нещо повече, двмата възнамеряват още пред официалнто встъпване в длъжност на новоизбрания президент да отидат, заедно с делегации, на посещения в Украйна, Грузия и Естония и ясно да уверят европейските партньори, че Вашингтон ще продължи да противодейства на руската агресия.

От друга страна обаче политиката на Тръмп по отношение на Москва намира и поддръжници. Такава подкрепа може да се очаква от страна на сенатора от Реубликанската партия Ранд Пол, който винаги е бил противник на политиката на САЩ да се намесва в делата на други държави. А също и сред някои проруски настроени конгресмени като Дан Рорабейкър. Въпреки това обаче, отбелязва The Washington Post, противниците на "рестарта" на руско-американските отношения са доста повече.

От друга страна обаче Тръмп се позлва с подкрепата в това отнопение на големи имена в политиката на САЩ, макар и слезли вече от сцената. Като бившият държавен секретар от 70-те години на XX в. Хенри Кисинджър. Който по времето, когато е първи дипломат на Вашингтон е основният инициатор за "политиката на намаляване на напрежението между САЩ и СССР". Именно отношенията на Вашингтон с Москва, както и с други столици, бяха основна тема на разговора между Кисинджър и Тръмп, проведен миналия четвъртък. В същото време бившият държавен секретар дава и много добри прогнози и оценки за новоизбрания президент. В интервю за CNN той нарича Тръмп "най-уникалния" и същевременно "независим от каквито и да било групи", предаде ТАСС. "Той няма ангажименти пред когото и да било, тъй като успя да спечели победа на основата на собствената си стратегия", обяснява Кисинджър. Така от думите му става ясно, че новият президент на САЩ няма да бъде зависим от лобита и ще може да провежда свободно политиката си.

Надежда за нормализиране на отношенията Вашингтон-Москва дава и американският политолог и основател на консултантската компания "Евразия Груп" Иън Бремър. Той смята, че Русия ще заема основна позиция сред приоритетите на управлението на Доналд Тръмп. А още по време на кампанията си той е дал ясно да се разбере, че американската политика при управлението на Барак Обама по отношение на Русия, Либия и др. е била грешна. И в ролята си на президент Тръмп иска да поправи тези грешки, става ясно от думите на Бремър. Който отбелявзва и че още по време на кампанията си избраният вече за президент е започнал да се среща с Хенри Кисинджър и да обсъжда тези въпроси. И влизайки официално в Белия дом, Тръмп ще се заеме актовно с реализацията на статегията си за намаляване на напреждението и затопляне на отношенията с Русия, смята Иън Бремър.

Водещи

Най-четени