Ще спре ли 16-годишната „бананова“ война? 18.01 | 09:27

В края на 2009 година СТО успя да помири ЕС и производители на банани от Южна Америка, но комисия на ЕП се обяви против постигнатите споразумения

От Деляна Петкова

Европейският парламент (ЕП) трябва да даде финалното си становище за споразумението, което сложи край на най-дългия търговски спор в света.

Става въпрос за т. нар. "бананова война", която се води между някои производители от Южна Америка и ЕС. Споровете продължиха 16 години, но в края на 2009 година Световната търговска организация (СТО) успя да постигне споразумение между засегнатите страни.

Сега комсията по международна търговия в ЕП обясни, че споразумението всъщност ще бъде във вреда на малките производители и депутатите трябва да обмислят преди да дадат своето одобрение на съглашението.

Къде всъщност се корени конфликтът? Европейският съюз внася банани от свои бивши колонии от Африка, Пасифика и Карибския басейн с минимални мита и приема това като помощ за страни, които в миналото са били експлоатирани от държавите в общността.

От своя страна производителите от Екватор, Колумбия, Бразилия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Мексико и Венецуела се противопоставяха на това действие. Според тях липсата на мита за едни производители, които се намират в същия регион е нечестно търговско предимство.

В крайна сметка от ЕС приеха да сложат край на "военните действия" и да намалят размера на митата за големите производители. Това обаче ще стане постепенно. Сега тарифите за внос на банани от Екватор, Колумбия, Бразилия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Мексико и Венецуела са 176 евро на тон. През 2017 година те трябва да станат 114 евро на тон. Бананите от страните от Африка, Карибите и Пасифика ще продължават да пристигат на пазара в Европа без да се облагат по границите.

Освен за производителите това споразумение ще донесе ползи и за потребителите, които ще могат да се възползват от увеличената конкуренция на пазара и съответно по-изгодни цени.

За комисията по външна търговия обаче споразумението всъщност е от полза на производители, намиращи се под контрола на САЩ. Резолюцията на комисията ще бъде внесена в пленарната зала на ЕП.

Водещи

Най-четени