Ще успее ли Украйна да избере президент на 25 май? 20.05 | 08:08

В югоизточните райони продължава напрежението

От Мая Александрова

Правителството в Киев съобщи, че е много вероятно да не успее да подготви президентските изборите на 25 май в някои от югоизточните райони на Украйна. Там продължава напрежението между правителствените части и сепаратистите.

Украинските сили възобновиха масирания обстрел срещу Славянск. Чуват се мощни експлозии. При артилерийската стрелба частично са разрушени жилища в Семьоновка. В град Горловка, Донецка област, въоръжени лица нападнаха химически завод. Те са откраднали автомобили и компютърна техника. Междувременно, самообявилата се Луганска народна република поиска от ООН да я признае официално.

Междувременно ръководството на НАТО обяви, че обмисля да помоли Канада и други страни-членки да разположат постоянни бази в балтийските страни, Полша, Румъния и България, с цел укрепване на защитата след завземането на Крим от Русия и заплахите срещу Източна Украйна.

Вчера руският президент Владимир Путин за пореден път обяви, че Москва изтегля 40-те хиляди военнослужещи, които през последните месеци се намират до украинските източни граници, но според бившия датски премиер няма признаци, които да потвърждават думите на руския лидер.

Междувременно стана ясно, че Брюксел ще отпусне на Украйна първия транш от 100 милиона евро от предвидената финансова помощ.

Седмица преди президентските избори на 25 май, обстановката в страната остава напрегната.

Водещи

Най-четени