Югославската кралска фамилия ще намери покой в Сърбия 28.09 | 15:50

Останките на убитите през 1945 г. престолонаследници ще бъдат положени до Белград

От Владислав Рашков

Останките от царската югославска фамилия Караджорджевич, детронирана през 1941 г. след военен преврат, бяха ексхумирани днес (28 септември) и ще бъдат погребани близо до Белград, предадоха сръбски медии.

Ковчезите на принц Павел (1893-1976 г.), съпругата му принцеса Олга (1903-1997 г.) и сина им принц Никола (1928-1954 г.) ще бъдат пренесени в гробницата в Топола близо до столицата.

Миналата година Върховният съд на Сърбия реабилитира принц Павел и премахна обвиненията срещу него, повдигнати през септември 1945 г. 

Тогава комунистическите власти обвиниха монарха, че е действал против Конституцията и е злоупотребил с власт, като не е зачитал гласа на парламента. Той е подведен под отговорност и за това, че е присъединил Югославия към Тристранния пакт. 

Решението на съда бе взето, след като дъщерята на принца Елисавета Караджорджевич предяви иск роднините ѝ да бъдат ексхумирани от швейцарското гробище в Лозан и да бъдат върнати в родината им.

Принц Павел става регент на Югославия, след като неговият братовчед крал Александър е убит в Марсилия през 1934 г. След избухването на Втората световна война правителството на страната присъединява Югославия към Тристранния пакт.

Вследствие на това Павел е отстранен от власт. След като напуска страната, той и семейството му са държани под домашен арест в Кения от британските власти. Семейство Караджорджевич никога не се завръща в страната си след края на войната.

Водещи

Най-четени