Южна Африка празнува 93-ия рожден ден на Нелсън Мандела 18.07 | 16:44

Милиони деца в училищата в Южна Африка едновременно изпяха за рождения му ден специална песен

От Андриян Георгиев

Южноафриканците празнуват 93 години от рождението на експрезидента Нелсън Мандела, съобщава БиБиСи.

Фондацията на Мандела увещавала южноафриканците в продължение на 67 минути днес да вършат някаква доброволно избрана от тях работа в чест на 67-те години, които Мандела е посветил на политическа борба.

Милиони деца в училищата в Южна Африка едновременно изпяха за рождения му ден специална песен.

Не е ясно дали целта от 12,4 млн. е била достигната, за да се постави нов световен рекорд за брой хора, пеещи в едно и също време за един човек, посочва БиБиСи.

Песента "Честит рожден ден, Тата Мадиба", която е специално композирана за неговия 93-и рожден ден, беше изпята в училищата в страната.

Нелсън Мандела, който е герой за много хора в Южна Африка и по света заради своята дълга борба срещу управлението на бялото малцинство, изглежда все по-болен, откакто се оттегли от публичния живот през 2004 г.

Той получава неспирна лекарска грижа вкъщи след изписването му от болница през януари, където той беше лекуван от остра респираторна инфекция, предава кореспондентът на БиБиСи в Йоханесбург.

Известен на южноафриканците със своето кланово име Мадиба, Нелсън Мандела не се е появявал на публично събитие от церемонията по закриването на Световното първенство по футбол в Южна Африка, състояла се през юли миналата година.

От фондацията на Нелсън Мандела, подкрепена от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, посочват, че искат рождения ден на Нелсън Мандела да вдъхнови хората, да дадат своя дан за това, светът да стане едно по-добро място.

"Ако един човек би могъл да посвети 67 години от своя живот да прави добро за света, представете си какво бихме могли да постигнем, ако всеки даде 67 минути от своето време, за да направи същото", каза Саид Ахмат Дангор, шефът на фондацията.

Компании, благотворителни организации и известни хора в Южна Африка обявиха намеренията си за доброволческа работа в деня на рождения ден на Мандела.

Бан Ки-мун прикани хората и в другите страни по света да направят същото.

"Най-добрият начин, по който можем да благодарим на Нелсън Мандела за неговата дейност, е като направим нещо за другите и вдъхновим промяната", каза Бан Ки-мун.

В заявление, направено специално за случая, американският президент Барак Обама посочи, че животът и наследството на Мандела са пример за "мъдрост, сила и милосърдие".

Неговата съпруга и двете им дъщери се срещнаха с Нелсън Мандела миналия месец в Йоханесбург по време на визитата им в Южна Африка.

Мандела се оттегли като президент на Южна Африка през 1999 г., след като служи на страната си един мандат, предавайки поста на Табо Мбеки.

През 1990 г. той излезе на свобода след 27 г. в затвора. Мандела изведе Африканския национален конгрес до голяма изборна победа през 1994 г., когато за първи път черното мнозинство в Южна Африка имаше право на глас, припомня БиБиСи.      

Водещи

Най-четени