Южна Корея надгражда стените около най-стария си реактор 10.05 | 14:00

Мярката е част от усилията на властите да тушират страховете на корейците от бедствие, подобно на това във Фукушима

От Георги Георгиев

Властите в Южна Корея заявиха, че ще удвоят височината на стени, които защитават най-старият реактор в страната - Kori No. 1.

Мярката е част от усилията да разсеят притесненията на корейското общество относно рисковете от атомната енергетика, надигнали се след бедствието в японската атомна електроцентрала Фукушима 1, съобщава сайта Блумбърг.

Днес правителството на страната, която в бъдеще се стреми да генерира над половината от енергията си от ядрени централи, е изправено пред призивите на опозиционните сили да изведе от експлоатация най-старите си реактори и да не строи нови. Тази позиция, която се подкрепя все по-силно от корейските граждани.

За да успокои обществото държавният оператор, управляващ четирите атомни централи в страната обяви, че ще инвестира 922 милиона долара в мерки за безопасност през следващите 5 години.

В рамките на проекта компанията възнамерява да увеличи височината на стените реактора Kori No. 1 от сегашните 1,7 метра (5.8 метра над морското равнище) до 4,2 метра или 8,3 метра над нивото на морето. Вълната, която заля централата във Фукушима на 11 март бе с височина от 15 метра.

Мерките за увеличаването на безопасността се взимат и с оглед на сегашните стратегически цел на Южна Корея, която предвижда страната да генерира 59% от енергията си от атомна енергия до 2030 г. Към момента този дял е 33%.

Водещи

Най-четени