Южна Корея ще предложи ядрени преговори на Пхенян 24.01 | 10:42

Предложението ще включва помощи за слабата икономика на Северна Корея

От Нели Минчева

Южна Корея ще предложи преговори със северната си съседка, за да се проправи път за подновяването на шестстранните преговори, които трябва да сложат край на ядрените амбиции на Пхенян в замяна на помощи за Северна Корея. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на неназован дипломатически източник.

Срещата, която би била голям пробив след двугодишното замразяване на програмата за разоръжаване срещу помощи, ще бъде предложена извън преговорите по военните въпроси между враждуващите Кореи.

Миналата седмица Северна Корея прие предложението на Южна Корея за разговори, за да намали напрежението в една от най-големите кризи на полуострова от Корейската война през 1950-1953.

"Веднага щом обсъжданията в правителството на Южна Корея бъдат приключени, ние ще направим предложение към Севера за разговори на високо равнище, както и официални срещи по въпросите на ядреното разоръжаване", заявява Лий Йонг-ю, говорител на Министерството на обединението на Южна Корея.

"Трябва допълнително да проучим въпроса дали да предложим тези разговори да се проведат по едно и също време, или не", допълва Лий.

Служител в правителството на отбраната на Южна Корея сподели в понеделник, че поредица от работни разговори ще се проведат в средата на февруари, за да определят датите, мястото и програмите за срещите на високо равнище. Източникът казва също, че предложението ще бъде направено тази седмица от Южна Корея.

Приемането от Северна Корея на условията на южната й съседка отбелязва кулминацията на американския натиск върху Китай под заплахата, че американците ще предислоцират военните си сили в Азия, ако Пекин не направи всичко възможно, за да удържи Северна Корея. Това е заявил източник от американската страна.

Напрежението на Корейския полуостров нарасна силно миналата година, когато кораб от флота на Южна Корея беше потопен от торпедо през март, за което Сеул обвини Пхенян. Северът обстреля южнокорейски остров в края на миналата година, което беше първата подобна атака от десетилетия.

"Правителството продължава да поддържа становището, че е необходимо да се провери, доколко сериозна е Южна Корея по въпроса за ядреното разоръжаване", казва Лий от Министерството по обединението.

Вашингтон и Пекин, двамата основни играча в шестстранния преговорен процес, твърдяха, че диалогът между Северна и Южна Корея е предпоставка за подновяването на разговорите, включващи двете Кореи, Русия и Китай. Пхенян напусна преговорите, след като отхвърли ядрените инспекции, и обяви разговорите за приключени през 2009.

Оттогава Северна Корея е проявила желание да се върне в преговорите, ход, който според анализаторите е мотивиран от острата нужда за външна помощ. Причината е, че слабата икономика на Северна Корея е силно затруднена от международните санкции, които прекъснаха доходоносната търговия с оръжие.

Водещи

Най-четени