Южна и Източна Германия все още са с повишена готовност заради наводненията 04.06 | 20:01

От Елица Елефтерова

Градовете в Южна и Източна Германия са с повишена готовност за прииждащите води от реките, включително и река Елба.

В Хале жителите са помолени да подпомогнат засилването на защитата от очакваните наводнения, докато в Дрезден се готвят за водни нива, които са до 5 метра по-високи от нормалното, съобщава BBC.

Германският канцлер Ангела Меркел обеща 100 млн. евро за спешна помощ за засегнатите от наводненията райони.

Жертвите на наводнението в Чехия станаха седем, други петима души са в неизвестност. Извънредно положение е обявено в редица райони на страната, където положението е още по-тежко и от столицата. В близките часове се очаква пикът на придошлите води на река Вълтава. 

През миналата нощ бариери спиращи водите на р. Вълтава в южната част на Чехия са били разрушени от водите. Въпреки това, Прага остана защитена от наводненията, а рискът от тежки наводнения в центъра на града изглежда е отминал.

Най-малко десет души са загинали, а хиляди са били принудени да напуснат домовете си, след като наводнения обхванаха големи части от Европа, обобщи АФП, цитирана от в. Труд.

Магазините и училищата бяха затворени, а пътният и железопътният транспорт беше нарушен в Чехия, Австрия и Германия след поройните дъждове. Наводнението стана причина за прекъсването на електроснабдяването на десетки хиляди домакинства.

Поройните дъждове съживиха спомените за наводненията от 2002 година, когато в региона загинаха десетки души, включително 17 души в Чехия.

Водещи

Най-четени