Юнкер: Европа загуби либидото си 03.05 | 10:58

ЕС има нужда от единни правила за всички, заяви той

От iNews

Ключовият проблем на европейците е, че са загубили либидото си, смята председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от европейската редакция на Politico и от Агенция Фокус.

"Не се обичаме едни други. Загубили сме колективното си либидо", заяви той в интервю пред немското издание Handelsblatt.

Бившият премиер на Люксембург обясни защо според него става все по-трудно за Европейския съюз да убеди хората със своите аргументи срещу популизма.

"Ние, европейците, не знаем достатъчно едни за други. Хората в Лапландия нямат идея какво мотивира хората в Сицилия", каза Юнкер. "Но ЕС има нужда от единни правила за всички. Така че трябва да обръщаме повече внимание на чувствителността на другите".

По неговите думи, за последно в Европа е имало "колективно либидо" пет или шест години след Втората световна война, въпреки че, както посочи той, "в наши дни европейците трябва да се влюбват много по-лесно, отколкото е било в 1952".

На фона на бързото наближаване на изборите за Европейски парламент на 23-26 май и засилващите се позиции на популистките сили, Юнкер счита, че няма да е лесно за традиционните консервативни и социалистически групи да се държат заедно.

"Съществува враждебност между двете големи групи в Европейския парламент, каквато нямаше преди", подчерта председателят на ЕК, визирайки неговата дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП) и Социалистите и Демократите. "Структурата на партиите е станала толкова разнородна, че е много трудно да се опише". Също така той изрази съмнения относно амбициите на италианския вицепремиер Матео Салвини за формиране на десен съюз.

"Нека да изчакаме и да видим дали този съюз изобщо някога ще се материализира", заяви Юнкер. "На десните популисти не им е трудно да осъждат ЕС. Но предвид това, че те излизат от националистически движения, е срещу тяхната природа да се борят за нещо заедно на европейско ниво. Един съюз би се разпаднал бързо".

Водещи

Най-четени