Юнкер: Не бягайте от ЕС, защото без него сте никой 09.12 | 16:37

Председателят на ЕК призова държавите-членки да се държат заедно

От iNews.bg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи днес предупреждение към страните от Европейския съюз да не се изкушават да действат сами, тъй като няма да могат да съществуват без ЕС, предаде БНТ, позовавайки се на Франс прес.

"Онези, които си мислят, че сега е моментът да се разгражда Европейският съюз, да се разпарчетосва, да се разделим, много грешат", изтъкна Юнкер на конференция за 25-ата годишнина от срещата на върха в Маастрихт, поставила основите на еврото.

По думите му "без ЕС" нито една страна членка не е в състояние да има каквато и да било политическа тежест в света. Той изтъкна аргументи срещу евроскептиците, които набират сила в много страни от ЕС: "В момента ние сме важен дял от световната икономика - 25 процента от БВП. След 10 години ще бъдат 15 процента. След 20 години нито една членка на ЕС сама няма да бъде член на Г-7". Той допълни, че съюзът губи тежест и в демографски план.

Юнкер, който днес става на 62 години, е единственият участник в срещата на върха в холандското градче Маастрихт на 9 декември 1991 година, който все още е активен политически. Тогава той беше министър на финансите на Люксембург.

Водещи

Най-четени