Юнкер за излизането на Великобритания от ЕС: Прав ви път! 19.01 | 17:30

Шефът на ЕК бил готов да види как Обединеното кралство си тръгва от блока

От Христина Рафаилова

Шефът на  Еврокомисията Жан – Клод Юнкер бил готов да остави Великобритания да си тръгне  от ЕС, ако  Обединеното кралство продължава да настоява за  промяна на принципа за свободното движение на европейците. 

Това твърди изданието EU Observer. Според медията председателят на ЕК е дал ясен знак, че е готов " да наблюдава" как Великобритания напуска  Общността.  Юнкер коментира, че романтиката  по време на 42 – годишното членство на страната в блока е тръгнала неправилна посока, пише изданието. 

"Хората не трябва да остават заедно, ако условията не са същите като тези, когато всичко е започнало", каза  шефът на евроинституцията. Той подчерта, че било лесно да се влюбиш, но е трудно да останеш с любимия. 

"Аз съм за уважението между страните членки, уважението между институциите и държавите в ЕС. Аз съм против всякаква форма на унижение", добави Юнкер. 

За пореден път председателят на ЕК изключи какъвто и да е компромис относно исканите от  Англия реформи в  ЕС, засягащи именно правото на свободно движение.  Юнкер заяви, че не може да има нито дебат, нито компромис по въпроси, които той нарече "граница, която не трябва да бъде пресичана". 

"Ние можем да се борим със злоупотребите и националните парламенти също могат да се борят с тях, но Общността няма да промени законите си заради прищевките на някои политици". Така Юнкер коментира исканите от  Великобритания рестрикции и контрол върху вътрешната имиграция заради злоупотребите със социалната система. 

ЕС, сред които ще европейските имигранти злоупотребяват със социалната система на страната. 

Изданието коментира, че риториката на  британския премиер Дейвид Камерън за имиграцията ще  се засили, след като изследване  показа, че избирателите смятат за по – важна тема политиката на държавата спрямо чужденците, отколкото икономиката и  комуналните услуги. 

Водещи

Най-четени