Юнкер заплаши Гърция, че ако не спази споразумението, излиза от Шенген 09.09 | 18:19

Председателят на ЕК призова гръцките партии да следват спасителния план

От iNews.bg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова основните политически партии в Гърция да подкрепят третата спасителна програма на международните кредитори за страната и да проведат отдавна отлаганите реформи, без значение кой ще спечели на предстоящите избори през септември. Това обяви Юнкер на днешното заседание на Европарламентът в Страсбург по повод състоянието на ЕС и темата с бежанците, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

"Сега за Гърция е от ключово значение да приложи сделката, която беше договорена. Трябва да има широка политическа ангажираност за това", каза той. И добави, че в момента страната се нуждае от подкрепа и изпълнение на реформите, за да може доверието да се върне, както от страна на гръцкия народ, така и външното доверие в гръцката икономика.

"Новото правителство в страната трябва да уважава споразумението, постигнато с еврозоната през юли. В противен случай решението на ЕС да задържи Атина във валутния съюз може да се промени", предупреди той.

"Споразумяхме се за програма и бих искал тази програма да бъде уважавана от всички бъдещи гръцки правителства. Ако този път договорените правила не се спазят, то реакцията на ЕС и еврозоната ще бъде различна", заяви председателят на ЕК.

Изказването на Юнкер дойде на фона на резултати на социологическите проучвания в Гърция, които не могат да определят ясен победител на вота. Евентуалното първо място се оспорва между досегашните управляващи от управляващата доскоро лява партия СИРИЗА и консерваторите от "Нова демокрация".

 

 

Водещи

Най-четени