Юнкер обещава на С.Македония преговори за ЕС от другия месец 05.06 | 12:00

Държавите членки ще обсъдят въпроса след две седмици

От iNews.bg

Решението за започване на преговори със Северна Македония вероятно ще се очаква през юли, заяви в понеделник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава МИА, предаде БГНЕС.

След безусловната препоръка за започване на преговори, дадена от Европейската комисия в редовните си доклади за страните от Западните Балкани на 29 юни, държавите-членки на ЕС ще обсъдят този въпрос на 18 юни в Люксембург.

"Румънското председателство постави този въпрос в дневния ред на Съвета по общи въпроси през юни за първото разискване, намерението на Европейската комисия е да направи всичко, за да вземе окончателно решение през лятото”, каза Юнкер на пресконференция с премиера Зоран Заев в Брюксел .

Правителствени източници съобщиха, че са получили окуражителни послания от ръководителя на Европейската комисия по време на днешната среща, че Северна Македония може да очаква да получи дата за започване на преговори за присъединяването си към ЕС през юли по време на следващия Съвет по общи въпроси на Съвета на ЕС, а на 18 юни ще има само дебат по този въпрос между министрите.

Македонската страна се опасява, че заради по-слабата готовност на Албания и другите кандидатки, Северна Македония може да се окаже заложник на груповия подход на Европейската комисия.

Юнкер отказа да отговори дали възнамерява изрично да поиска от държавите-членки да отделят Македония от Албания. Източници обаче твърдят Скопие може да получи дата за начало на преговорите през юли, а Тирана малко по-късно – през октомври.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, който е един от най-силните поддръжници на бързото започване на преговорите със Северна Македония на днешната пресконференция, припомни, че не само стабилността на региона, но и доверието в ЕС, възнаграждава усилията на македонската страна в региона за сключването на споразумението от Преспа.

"Сделката може да окаже огромно въздействие върху целия регион, защото една страна и лидерство, което е предоставило всичко, което е поискано от него и не е било подходящо възнаградено, не е добър стимул, добра мотивация. Ако е обратното, то ще насърчи, например може да се проведат същите преговори между Белград и Прищина”, каза Йоханес Хан.

След среща с Юнкер и Хан, министър-председателят Заев се срещна с ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини. 

Водещи

Най-четени