Ядем повече риба откогато и да било 31.01 | 15:24

540 млн. души по света са зависими от рибната индустрия

От iNews.bg

Консумацията на риба в световен мащаб расте непрекъснато и през 2008 година, за когато има статистически данни, достига рекордни стойности, показа доклад на Организацията по прехрана и селско стопанство (FAO) към ООН.

Средногодишно хората изяждат по 17 килограма риба, твърди организацията. Рибата и рибните продукти доставят 15% от протеините за 3 млрд. души.

Това увеличение на консумацията се дължи до голяма степен и на увеличеното производство на рибни продукти. Заради това обаче световните запаси от риба са застрашени и през последната година не се наблюдават признаци на възстановяване.

От рибарство се изхранват около 540 млн. души. Това представлява 11% от световното население, изчисляват от FAO. Всъщност данните показват, че не само, че хората никога не са яли повече риба отколкото през 2010 година. Рекорден е и броят на заетите в този сектор.

Рибните продукти са едни от най-търгуваните хранителни продукти. През 2008 година например продажбите са генерирали 102 млрд. долара, което е с 9% повече спрямо 2007 година.

Водещи

Най-четени