Янукович бяга в България? 26.02 | 22:21

Страната ни е едно от възможните места където бившият президент би се укрил

От iNews.bg

България е едно от възможните места, в който бившият украински президент Виктор Янукович би се укрил. Това предположение се базира на местоположението на родината ни и фактът, че Янукович би могъл да стигне лесно през Черно море, съобщава в. "Daily Telegraph”.

Според изданието обаче, това е малко вероятно, тъй като президентът Росен Плевнелиев определи свалянето от власт на Янукович като "демократична революция”.

По-рано се появи информация, че сваленият държавен глава все още е в Украйна. Янукович бе и официално обявен за международно издирване.

Вероятно и това е причината да се чертаят евентуалните маршрути за бягството му в чужбина.

Според в. Daily Telefraph, ако Янукович е напуснал Украйна, то той най-вероятно ще се отправи към Русия. Въпреки това изданието посочва, руският президент няма да е много щастлив да предложи убежище на колегата си, за когото има заповед за арест. Още повече, че Владимир Путин нареди и неочаквана проверка на войските, разположени в западната и централната част на страната, информира

Путин не се е изказвал публично за отстраняването на Янукович, но в телефонен разговор с Меркел се съгласил, че "териториалната цялост” на Украйна трябва да бъде опазена.

Другите страни, в които се смята, че Янукович би избягал са Грузия, Румъния и Беларус.

Грузия се смята за вариант, тъй като бивш президент на страната Михаил Саакашвили и Янукович са в близки отношения. Въпреки това новият държавен глава на Грузия - Гиорги Маргвелашвили, осъди насилието в Киев.

Съществува и възможност Янукович да се отправи към Румъния, където президентът Бъсеску заяви, че е готов да приема бежанци от кризата. Не е ясно обаче дали е имал предвид в това число и Янукович.

Що се отнася до Беларус – там съществува прецедент. Александър Лукашенко прие на своя земя отстранения президент на Киргизстан Курманбек Бакиев през 2010 г.

Водещи

Най-четени