Янукович се извини на народа си и на тези, които стреляха по него 28.02 | 16:40

Без значение дали ще е късно, или никога – извинението му е абсурдно

От Филипа Тодева

Сваленият украински президент Виктор Янукович се извини на народа си и на спецчастите от "Беркут". На пресконференция в Ростов на Дон той отговори по този начин на въпроса "дали се срамува от случилото се в Украйна". 

"Искам да се извиня, преди всичко пред ветераните, пред украинския народ, за това, което се случи в Украйна. За това, че аз нямах сили да запазя стабилността в страната и да предотвратя това беззаконие, което се извършва в Украйна", каза Янукович.

Той отбеляза още, че се е срещнал с бойците от отряда "Беркут" и се е извинил пред тях. "Те бяха замеряни с коктейли "Молотов". По тях стреляха и ги убиваха. Аз се извиних на тези мъжествени хора, които стояха и страдаха невинно", каза още бившият президент.

Остава въпросът дали това извинение ще бъде прието от десетките украинци, прострелвани в гърба в зимните нощи на Майдана. 

"Аз ще се върна в Украйна веднага след като стане безопасно за мене и за моето семейство", увери Янукович.

По отношение на ситуацията в Крим обаче Янукович бе категоричен, че Украйна трябва да остане единна и неделима. Той определи като недопустими военните действия там.

В същото време бившият президент критикува остро новото украинско правителство. "Опомнете се и прекратете тези беззакония. Никога народът няма да бъде съгласен да живее в една страна заедно с вас", каза той.

Янукович не се посвени да отправи лека забележка и към Путин. Той счита, че Руската федерация остава стратегически партньор за Украйна и затова Кремъл "трябва да действа". "Познавайки характера на Владимир Владимирович Путин, аз се учудвам защо той така сдържано мълчи", каза още той.

Водещи