Японец плаши Истанбул с опустошителен трус и цунами 07.03 | 09:56

Експертът поргнозира трус от 7 – 7,5 по Рихтер да удари в Марморно море

От Диана Цветкова

Японски експерт прогнозира мощно опустошително земетресение, което ще удари Турция до няколко години.

Според Фумико Канеко районът на Мраморно море ще бъде разтърсен от земетресение с магнитуд 7-7,5 по Рихтер, пише турският вестник "Радикал".

Канеко е експерт в службата за противодействие при бедствия към Агенцията за международно сътрудничество на Япония. В последните седем години той е изследвал сеизмичната активност в района на Мраморно море и обсерваторията Кандилли в Истанбул.

Според него вероятността за трус в района на Северозападна Турция е висока, като магнитудът няма да превишава 7-7,5 по Рихтер.

За разлика от Страната на изгряващото слънце обаче строителството в южната ни съседка е далеч по-лошо, а сградите - два-три пъти по-неустойчиви. Затова и подобен трус би имал тежки последствия.

Според японския учен земетресение в Мраморно море е в състояние да предизвика и цунами, което ще има голямо въздействие върху Истанбул.

Фумико Канеко участва в проект за училищни учения в Турция, които целят да се повиши ефективността на действията на учениците при земетресения.

Същевременно тази сутрин, в района на Ван в източна Турция бе регистрирано земетресение с магнитуд 4,2 по Рихтер.

Трусът е на дълбочина 6 километра и за кратко е предизвикал паника сред населението, съобщава БТА. Епицентърът му е в село Ашагъ Гьолалан, по данни на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул.

Най-четени