Япония временно отзова посланика си в Русия 02.11 | 10:23

Визита на Медведев на Курилските острови раздразни Токио

От Деляна Петкова

Япония временно отзова посланика си в Русия, съобщават световните агенции. Причината за дипломатическия акт е визитата на руския президент на Курилските острови – спорна зона в руско-японските отношения.

На 1 ноември Дмитрий Медведев беше на работно посещение на остров Кунашир – най-южният от архипелага. По време на визитата си посети геотермална станция, рибен комбинат и инспектира строителството на жилищни сгради, съобщават от сайта на руския президент.

Това е първото посещение на руския държавен глава на Курилските острови. Японският премиер Наото Кан изказа съжаление по повод проведената визита, а министърът на външните работи Сейджи Маехара заяви пред АФП, че е „решил да изтегли временно посланик Масахару Коно от Русия“. Външният министър поясни, че ще поиска повече информация от посланик Коно относно посещението на Медведев на спорните острови.

Курилските острови са причина за спор между Токио и Москва още от средата на 19 век. По време на Втората Световна война Русия превзема спорните вулканични острови, които се намират между полуостров Камчатка и японския остров Хокайдо. Япония претендира за собствеността върху четири от южните острови.

Водещи

Най-четени