Япония забрани износа на спанак, броколи, мляко и магданоз* 23.03 | 09:39

В България радиоактивни храни няма да влязат, гарантира земеделският министър Найденов

От Деляна Петкова

Японският премиер Наото Кан издаде нареждане за спиране на износа на видове земеделска продукция от две японски префектури, засегнати от изтичането на радиация от АЕЦ "Фукушима 1", предава АФП.

Кан е заявил пред губернаторите на префектурите да спрат износа на листния зеленчук коматсуна (японски спанак) и на броколи от префектура Фукушима, както и на сурово мляко и магданоз от съседната префектура Ибараки. Причината за забраната са завишени нива на радиоактивно замърсяване.

САЩ вече забрани вноса на тези продукти още преди заповедта на Кан, но в забраната влизат и продукти от префектурите Точиги и Гуанма. От Федералната агенция по храните и лекарствата (FDA) обявиха, че ще проверяват вноса на всички хранителни продукти от Япония в САЩ.

В Европа Франция призова Европейската комисия да наложи режим на "систематични проверки" върху вноса на хранителни продукти от Япония за ЕС. Париж вече възприе такава система на проверки.

Храни с радиация няма да бъдат допуснати да влязат на българския пазар, категоричен пък е земеделския министър Мирослав Найденов. Пред Нова ТВ той обясни, че нямаме внос от Япония, а контролът по границата е много добър. 

Радиоактивна вода в Токио

Властите в Токио съобщиха, че радиоактивен йод е бил засечен във водоснабдителната мрежа на града. Количеството е ниско – под предписанията в закона за безопасност на храните в Япония.

Нивата обаче са опасни за детския организъм и предупрежденията са децата на възраст под една година да не пият чешмяна вода, както и храната на бебета да не бъде приготвяна с такава вода.

Губернаторът на Токио Шинтаро Ишихара коментира, че властите ще продължат да публикуват данни от тестовете на водата и призова за спокойствие жителите на града.

В японската столица живеят над 13 млн. души

* Статията е актуализирана към 11.50 часа

 

Водещи

Най-четени