Япония засилва икономиката си 04.04 | 13:35

Централната банка започва програма за увеличаване на парите в икономиката

От Ралица Стоянова

Централната банка на Япония обяви, че ще започне агресивна програма за увеличаване на парите в икономиката, информира Market Watch.

Банката драматично ще увеличи предлагането на парични средства, като се опитва да стимулира икономическия растеж, предаде BBC. 

Новоназначеният управител на институцията Харухико Курода започна 2-годишната си кампания за премахване на 15-годишната дефлация в третата по големина икономика в света, пише Econ.bg.

Сред основните мерки, които ще бъдат предприети, е увеличаване на изкупуването на държавни облигации, включително и дългосрочни дългови ценни книжа.

При лихвени проценти, близки до нулата, изкупуването на японски държавни облигации и други активи бяха основният начин на Централната банка да стимулира икономиката и да спре постоянното намаление на цените, които подкопават икономическия растеж.

В момента целта на Токио е постигане на инфлация от 2%. Очаква се увеличаването на парите в обращение да повиши инфлацията.

Според много анализатори падащите цени обезкуражават потреблението, както и инвестициите на компаниите, което затваря Япония в кръговрат на муден растеж и последваща рецесия.

В края на миналия месец стана ясно, че износът на Япония през февруари е намалял на годишна база, но доверието сред японските производители се подобрява за четвърти пореден месец. 

Още бизнес материали от Econ.bg:

МВФ скастри Ирландия остро

Обама се отказва от 5% от заплатата си

Водещи

Най-четени