Япония отказа да смени името на Грузия 01.07 | 10:46

Грузинските власти искат да наложат англоезичното Джорджия

От Петя Михайлова

Япония отказа на грузинските власти, които поискаха промяна на официалното име на страната в японския език, съобщи ИТАР-ТАСС.

Председателят на отдела за Централна Азия и Кавказ на японското външно министерство заяви, че правителството няма да разглежда този въпрос.

Официален Тбилиси искаше наименованието на Грузия в японския език да стане аналогично с англоезичното Джорджия. Вероятно проблемът е възникнал по повод уточнения в изписването тъй като и сегашното звучене на името Грузия в я японския език напомня англоезичния еквивалент.

С подобна молба Грузия се обърна и към редица други страни по света. Например в Литва те получиха отказ, тъй като комисията по държавния език е стигнала до извода, че не е нужна промяна на името в литовския език.

Молбата на Грузия засега е удовлетворила само Южна Корея.

В качеството си на алтернатива на рускоезичното "Грузия" властите в страната предлагат името "Джорджия" , а не името на страната на грузински език "Сакартвело".

С аналогична инициатива излязоха по-рано и беларуските власти. Външно министерство се обърна с молба към другите страни да използват официалното название "Република Беларус", тъй като възприетото в Русия име Беларусия от Минск смятат за неправилно.

Водещи

Най-четени