Япония продължава да се люлее 16.03 | 08:12

Измерено е значително ниво на радиация на територията на централата "Фукушима І"

От Елена Коцева

Ново силно земетресение разтърси Япония тази сутрин. Трусът е бил магнитуд от 6 по Рихтер и епицентър в Тихия океан. 

Люлеенето е усетено в префектура Тибо, източната част на страната, но и в Токио, където сградите са се раздвижили. 

Междувременно нивото на радиация на територията на ядрената централа "Фукушима І" значително се е повишила, а персоналът, който се опитва да овладее последиците от аварията, е евакуиран.  

След около час е регистриран процес на понижаване на радиационното лъчение, но на този етап властите изчакват анализ на данните, заяви генералният секретар на правителството Юкио Адано. Специалистите предполагат, че лъчението може да се дължи на повреда в кожуха на третия реактор, но засега няма потвърждение на тази хипотеза. 

На този етап няма планове за разширяване на зоната за евакуация, която е 20 километра,  тъй като няма опасност за здравето на хората, увери още Адано.

Равнището на радиацията в района на японския град Китаибараки е 300 пъти над нормата, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на регионалните власти в префектура Ибараки.

 Измерено е било ниво от 15,8 микросиверта на час. Китаибараки се намира на тихоокеанското крайбрежие на Япония, в централната източна част на остров Хоншу.

Официалните данни за жертвите в следствие на земетресението от 11 март са шокиращи. Над 3,3 хиляди души са загинали, още две хиляди души са ранени в различна степен. Безследно изчезнали се водят 7,5 хиляди души. Така очакванията са общият брой на жертвите да надхвърли 10 000 души.

Все още няма връзка с няколко десетки хиляди жители на пострадалите от цунамито крайбрежни райони.

Според предварителни изчисления материалните щети може да надхвърлят 187 милиарда долара, което е равно на три процента от японския БВП.

Повредени от бедствието са 76 хиляди къщи, а над 6300 са напълно унищожени. Евакуирани от района на бедствието са 446 хиляди души.

Водещи

Най-четени