Япония сведе глава пред жертвите от Хирошима 06.08 | 17:00

Страната на изгряващото Слънце има мисия да унищожи ядреното оръжие по света

От Антония Михайлова

В специална мемориална церемония Япония сведе глава пред жертвите на атомната бомбардировка над Хирошима от 6 август 1945 година.

"Пред Япония, като единствената страна в света, преживяла ядрена бомбардировка, лежи мисията за постигане на пълно ликвидиране на ядреното оръжие по цял свят – подчертал премиерът на страната Шиндзо Абе в реч на церемонията. – И ние сме длъжни да я предадем на нашите бъдещи поколения." Той потвърдил обвързаността на Токио с трите му безядрени принципа – да няма, да не произвежда и да не внася на своя територия ядрено оръжие.

Мемориалната церемония в памет на жертвите по традиция се състояла в Парка на мира в центъра на града. За първи път за последните 43 години в Хирошима валял дъжд. Но независимо от това церемонията събрала около 45 000 души – както местни жители, така и хора, дошли от различни части на страната.

Възпоминателните мероприятия започнали в 8:15 часа местно време (2:15 българско) – в момента на взрива на атомната бомба преди 68 години. По цялата страна била обявена минута мълчание, отброявана с удари на камбана. Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи представил Декларация на мира с призив за пълно ядрено разоръжаване.

"Трябва да мислим и действаме заедно с тези, които са пострадали от атомните бомбардировки, за да създадем свят без войни, свят без ядрено оръжие", подчертал Мацуи. Кметът на Хирошима призовал също лидерите на ядрените държави "и на първо място президента Обама, лично да посетят пострадалите от бомбардировките райони и да ги видят със собствените си очи". "Правейки това, със сигурност ще се убедите, че ядреното оръжие се явява абсолютно зло и не трябва да съществува", подчертал Мацуи.

Тази година участието на японските власти в церемонията преминало на фона на рязък завой в отбранителната политика на Токио, проведена след приемането на резолюция, разрешаваща при редица условия да се прилага сила зад граница. В съответствие с това ново право на осъществяване на т.нар. колективна самоотбрана Япония допуска "минимално" прилагане на сила в случаите, когато съществува пряка заплаха за съществуването на страната или живота и свободата на нейните граждани в резултат от нападение срещу нея или срещу приятелски държави.

Приемането на тази резолюция предизвикало мощен обществен резонанс и протестни акции из цяла Япония. Но въпреки очакванията на местните медии и аналитици Шиндзо Абе не засегнал тази тема в обръщението си.

В ранната утрин на 6 август 1945 г. японските ПВО забелязват приближаването на малка група бойни американски самолети към Хирошима, но командването взема решение да не осъществява прехващане. В резултат американски бомбардировач B-29 Enola Gay, под управлението на полк. Пол Тибетс, безпрепятствено прелита над центъра на града и хвърля четиритонна уранова бомба, наречена Little Boy. От взрива веднага загиват между 70 и 100 хил. души.

Хиляди други жители на Хирошима впоследствие умират от лъчева болест. Общият брой на жертвите от бомбардировката надвишава 140 000 души. Оцелелите до ден днешен страдат от заболявания, предизвикани от облъчването. По данни на японското правителство те са над 201 000 души.

Водещи

Най-четени