Япония се мобилизира след земетресението 11.03 | 18:35

Повече от 30 са били вторичните трусове, усетени в Япония след 8.8 по Рихтер

От Елена Коцева

Триста военни самолета и 40 кораба ще участват в издирвателно-спасителната операция в североизточната част на Япония. За мобилизацията съобщават световните агенции, позовавайки се на началникът на Обединения щаб на японските сили за самоотбрана генерал Реичи Орики

Най-силното земетресение в историята на страната и вълни цунами причиниха огромни разрушения.

Най-малко 288 души са загинали, а броят на ранените надхвърля 300.

Потвърдена е смъртта на 88 души, а 349 са в неизвестност. В цифрата на жертвите не са включени между 200-300 тела, които полицията на префектура Мияги откри на плажа в най-силно засегнатия от вълните цунами град Сендай. Те все още не са идентифицирани.

Съобщава се за пътнически влак и кораб, със 100 души на борда, които са били пометени от опустошителните вълни, затова и се очаква броят на жертвите да продължи да расте.

Все още агенциите, както и властите не са започнали да изчисляват материалните щети, тъй като всички сили са съсредоточени върху спасителните и хуманитарните операции.

Предупрежденията за цунами, които бяха издадени за повечето територии в района на Тихия океан днес, вече са отменени в редица Азиатско-тихоокеански страни.

Повече от 30 са били вторичните трусове, усетени в Япония, а приливната вълна на места е достигнала до 10 метра.

Водещи

Най-четени