Ясен сигнал от Великобритания: Искат да си оправим икономиката 14.01 | 17:41

Министър Хамънд смята, че така ще спре потокът емигранти към Острова

От Христина Рафаилова

Някои от мерките, които Великобритания предприе, за да ограничи потока от имигранти към Острова, вече са в сила, а други са въпрос на сериозни юридически консултации. Това потвърди външният министър на Обединеното кралство Филип Хамънд, който е на посещение у нас по покана на българския си колега Даниел Митов.

Британският външен министър призна, че част от мерките са предприети заради най-ниско квалифицираните и най-ниско платените британци, които се чувстват изместени от имигрантите, защото заемат работните им места срещу по-ниско заплащане.

"Великобритания разчита страните от Източна Европа да постигнат сериозно икономическо развитие в следващите години, което ще доведе до двустранно движение на хора и инвестиции. Така свободното движение на европейските граждани няма да прераства в големи имигрантски вълни, а ще бъде нормален феномен", посочи Хамънд.

От своя страна българският дипломат номер 1 коментира, че дебатът за реформи в Евроблока не е нещо лошо. Даниел Митов добави, че България не може да си представи ЕС без Великобритания. Коментарът на външния министър вероятно се отнасяше до планирания през 2017 година референдум, с който британците ще решат дали да останат членове на Съюза.

След срещата им обаче Митов подчерта приносът на българите, учещи и работещи на Острова към развитието на икономиката на страната. Двамата дипломати остро осъдиха кървавите нападения в Париж. "Никоя кауза не може да оправдае насилието и отнемането на човешки животи", категоричен бе българският дипломат.

Хамънд и Митов потвърдиха потвърдиха позициите на България и Великобритания, че санкциите за Русия трябва да останат, докато Москва не започне да спазва ангажиментите си по Минското споразумение.

Водещи

Най-четени