Синият лъв съвсем подви опашка 04.12 | 15:22

Още двама депутати се разделят със СДС. Активисти пак искат оставката на ръководството

От Диана Цветкова

Скандалите в СДС, оказва се няма да стихнат с отстраняването на трима депутати и издигането на кандидатура за Конституционния съд. След няколко дни затишие, партията се раздели с поредни свои народни представители.

Депутатът Цветан Костов, който е и председател на СДС в Плевен, напуска партията, а друг народен избранник – Михаил Михайлов няма право да участва във взимането на партийни решения.

На пресконференция д-р Цветан Костов обяви, че се разделя със СДС, защото ръководството е превърнало съюза в "партия от комунистически тип", в която се търси врагът с партиен билет.

"Не желая да участвам в сценарий, писан от управляващата партия, който води до ликвидиране на автентичната десница", заяви Цветан Костов, цитиран от БТА, като уточни, че няма да влезе в друга политическа формация. С Костов си тръгва и цялото общинско ръководство на СДС в Плевен, с изключение на Пепо Петков. Оставки са подали и председатели на клубове в града.

Същевременно стана ясно, че Михаил Михайлов, който в последните дни се изказа доста критично и дори поиска оставката на синьото ръководство, което изключи Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров, на практика също е вън от редиците на СДС.

Причината – не си плащал членския внос в СДС. Това обясни лидерът на партията Емил Кабаиванов, според когото депутатът Михаил Михайлов се е самоизключил от СДС, защото от две години не е плащал членски внос, заяви Кабаиванов.

След като преди седмица тримата колеги на Михайлов бяха изключени от СДС, партията остава с петима свои представители в парламента. Дали и те ще бъдат изключени, заради отказ да внесат и подкрепят кандидатурата на Галя Гугушева за конституционен съдия, ще стане ясно на следващия Националния съвет на партията, уточни Емил Кабаиванов.

Той защити кандидатурата на Гугушева, като изтъкна, че тя е заместник-апелативен прокурор в Специализираната прокуратура. Това според него е доказателство, че тя е проверявана от всички възможни органи и че "няма нито капчица на съмнение в нейното имотно състояние".

На фона на отлюспването на поредните депутати от СДС, областният съвет на партията във Велико Търново поиска оставката на цялото ръководство.

На свое заседание СДС-Велико Търново е приел декларация с искането, която е подписана от всички общински председатели, каза шефът на областната структура Мирослав Трифонов.

В нея сините настоява да се преразгледа решението за изключването на депутатите Ваньо Шарков, Мартин Димитров и Димо Гяуров, както и да се свика извънредна Национална конференция през март.

Водещи

Най-четени