Ситуацията с пожара в Беклемето е много сложна 20.07 | 14:30

Огънят е на площ от над 1000 декара, а местността е почти недостъпна

От iNews

Хеликоптери, алпинисти, военни и горски служители се борят с огнената стихия в Беклемето, който е изключително труднодостъпен район. Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти, който е заедно с премиера Димитър Главчев в Карлово.

Работи се на няколко фронта край Воден, но все още има направления, които се обработват. Има тлеещи огнища, но заради силен вятър и изключително високите температури е възможно някои от тях наново да се възпламенят. Има тежка верижна техника на място с цел да се правят просеки и да защитят селата. Там са двата хеликоптера на Министерството на отбраната, а на тези от Чехия са на терен край Карлово.

"Тук видях, че е труден, недостъпен район. С каквато и техника да разполагаме, колкото и хора да разполагаме, е невъзможно да се доближим до мястото на огнищата. Ще се работи предимно с двата хеликоптера, които ще свалят пожара ниско долу, където пожарникари ще могат да гасят. Пожарът е на територия от 1000 декара, което не е малко", посочи още Стоянов.

Той покани "всички говорещи от сутрин до вечер" да дойдат и да видят за какво става дума.

"Не се изключва вариант за умишлен палеж, но теренът изобщо не е достъпен", коментира още Стоянов. Той изрази предположения, че има хора, които имат достъп. Не е невъзможно, но е невъзможно да се влезе с техника там. Горят вековни гори на 150 години. Пожарът не е локализиран, ще се работи предимно с хеликоптери, алпинисти, армията и горски пожари, за да се доближим до мястото, което трябва да потушаваме", коментира още Стоянов.

 

Водещи

Най-четени