След второто място на евроизборите: Нинова слиза от кормилото на БСП 28.05 | 15:00

Поемам цялата отговорност за тази загуба, започвам бърза процедура за избор на наследник, обяви тя

От iNews.bg

Лидерът на левицата Корнелия Нинова подаде оставка, предаде БГНЕС.

Това се случва на провеждащия се в този момент на "Позитано” 20 Национален съвет на БСП. Пред Пленума на партията Нинова се обяви за бърз Конгрес и стартиране на процедура за пряк избор на председател.

На Националния си съвет БСП обсъжда още организирането на общински и областни конференции, на които да бъдат анализирани резултатите от евровота. Също така БСП обсъждат връщането в Народното събрание на парламентарната група на партията.

На пресконференция след проведения у нас евровот Нинова заяви, че след като са изгубили изборите, отговорността ще е солидарна. Въпреки, че ЦИК все още не е обявила окончателните данни от 100% преброени протоколи, вече е ясно, че левицата остана втора политическа сила след ГЕРБ и вероятно ще вкара в европарламента петима депутати.

Ето и какво каза Нинова пред съпартийците си:

Искам да започна с благодарност към вас, към листата, към народните представители, къмобщинските председатели, към областните активисти, към всички, които гласуваха за БСП ведна много трудна ситуация и много оспорвана кампания. Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме. Факт е,че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които яподкрепят на Европейските избори- близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии, отнай-голямата до най-малката- губят подкрепа в гласове спрямо предходните Европейскиизбори. Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи засамочувствие и гордост. Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас бешеизправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване наадминистрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основенопонент има около 500 хиляди гласа. Затова се обръщам към всички вас- да иматесамочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с новисили. Вярвам, че всичко, което направихме в последните 3 години, дава този резултат -подобряване в абсолютни стойности. Но е факт и че ние загубихме тези избори. Смятам, четрябва всеки да носи отговорност за това в цялата партия, че трябва да се проведатконференции с обективен анализ за причините и да се вземат съответните решения там,където организациите преценят, че е необходимо да се носи персонална отговорност отръководството.

При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорносттавинаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба.

Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес всъкратени срокове - от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка.Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за изборна председател по новия Устав, чрез пряк избор. Ако приемете това решение, ще випредложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа нарезултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинацииза председател и до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши.За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местнатакампания и, дай Боже, да спечелим местните избори,  в което вярвам. Благодаря ви ощеведнъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора,които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че смена прав път и да им дадем енергия за местните избори.

Водещи

Най-четени