След жалба на ГЕРБ: ЦИК разпореди да се свалят билбордове, сравняващи Денков, Борисов и Пеевски 28.05 | 20:30

От iNews

Централната избирателна комисия реши, че билбордовете на ПП-ДБ с надпис "Какъв искате да бъде вашият премиер" и със снимка на Николай Денков, поставена до снимките на Бойко Борисов и Делян Пеевски, нарушават Изборния кодекс.

Решението беше взето почти единодушно на днешното заседание на ЦИК. "Против" гласува само Цветозар Томов (от квотата на ПП-ДБ). Жалбата срещу билбордовете и рекламните материали е дошла от ГЕРБ. Билбордовете били поставени в София и Пловдив, отбелязва Offnews.bg.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков публикува в социалните мрежи въпросния рекламен материал и написа следния текст:

"След тези избори по никакъв начин няма да бъдем в коалиция с Пеевски и Борисов.
За 9 месеца разбрахме, че тяхната визия и маниер на управление е коренно различна от нашата мечта за България.
Средно положение няма! Аз направих своя избор, а какво избираш ти?"

 

Междувременно председателят на ГЕРБ Бойко Борисов говори в Търговище и реагира на билбордовете:

"С цялото си нахалство Денков се снимал с мене и Делян (б.а. Пеевски) и се накачил по билбордове и казва: "Кой иска да е премиер". Понеже му хареса да пътува една година и мисли, че пак ще стане премиер. Няма, Ники, да пътуваш, няма да си премиер повече. Няма - с това поведение и тези гаменски похвати".

Борисов твърди, че нивото на Денков не е дори на зам.-министър в правителство на ГЕРБ, защото е станал академик, докато бил министър на образованието: "Сам да се подпишеш, трябва да покажеш също "характер", за да го сториш".

Борисов нападна ПП-ДБ, че са платили билбордовете с "милионите от кеша":

"Аз съм забранил на ГЕРБ да ми слагат лицето и като слизах на работа - откачих, мислех, че моите са го сложили. По едно време гледам до мене Денков - изпъчил се, мощен, силен, управленец. (...) И ми сложили една смачкана снимка - като тъжно куче гледам. Е, сложи ме от "Мъж на годината", да видиш как ще станеш пак премиер".