Сменете си документите, приканват пак от МВР 28.04 | 12:11

Очакват се опашки през последните три месеца на годината

От Елена Коцева

Дирекция "Български документи за самоличност” отчита спад в броя на заявленията за издаване на лични карти и приканва гражданите да не изчакват последния срок.

Това би довело до напрежение в административното обслужване.

От МВР предупреждават, че няма да има удължаване на валидността на личните карти, чийто валидностен срок изтича през 2011 г., т.е. в срок до 30 дни от датата на изтичане на тяхната валидност гражданите следва да подадат заявление за издаване на нови.

Срокът на валидност на лична карта е удължен с 6 месеца само на тези документи, на които срокът на валидност е изтекъл през 2010 г.

От началото на 2011 г. с всеки изминал месец се наблюдава все по-голям спад в броя на приетите заявления за издаване на лични карти. За месец януари те са 180 000, за февруари – 142 000, а за март – 128 700.

Възможностите за прием на заявления в звената "БДС” при СДВР и ОДМВР, без да се образуват опашки и напрежение при административното обслужване на българските граждани, са средно 9000 на ден.
Поради слабата активност на гражданите, тази стойност не е достигана през последните два месеца,
Данните показват, че се очаква много български граждани да поискат подмяна на документите си през месеците октомври, ноември и декември. Това би довело до напрежение при административното обслужване.

По данни на дирекция "Български документи за самоличност” изтичащите лични карти през следващите месеци на 2011 г. са както следва:
май - 49 265, юни - 59 216, юли - 60 965, август - 69 687, септември - 82 321, октомври - 178 033, ноември - 241 012, декември - 274 985.

От МВР препоръчват, гражданите, чиито лични карти са изтекли или предстои да изтекат, да се възползват от благоприятните условия и възможността да подадат заявления за подмяната им, докато няма напрежение и опашки пред гишетата

По-големите организации, ведомства и учреждения могат да ползват предоставената от МВР услуга - подмяната на български лични документи на техните служители да се осъществява на място чрез организиран прием от мобилни групи. За целта е необходимо ръководителят на съответното ведомство да заяви писмено искане до началника на районното звено на БДС към СДВР или към областните дирекции.

Водещи

Най-четени