"Зелена вълна" в столичния кв. "Младост" 17.06 | 07:45

Светофарите ще бъдат изключени и движението ще се контролира от регулировчици

От Кремена Бедерева

От 8 до 9 часа в столичния квартал "Младост" светофарите ще бъдат изключени и движението ще се контролира от регулировчици, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Целта е намаляване на задръстванията по бул. "Александър Малинов" и бързо придвижване на гражданите от ж.к. "Младост” до централната част на столицата.

iNews припомня, че заради изчерпаната пропускателна способност на някои столични булеварди в пиковите часове не е възможен режим "зелена вълна", каза за БТА Петър Несторов - началник на отдел "Организация и безопасност на движението" в Столичната община.

По думите му това важи главно за булевардите "Александър Малинов" и "Цар Борис Трети", където в сутрешния и вечерния пик броят на автомобилите по тях и пресечките им е такъв, че "зелена вълна" по-скоро би създала още по-големи натоварвания по контактните на булеварда кръстовища.

В София работят общо 348 светофарни уредби. По-голямата част от тях са на режим червено-жълто-зелено във времето между 6.00 до 24.00 ч., а тези по основните или по-големи кръстовища - денонощно. От тези светофари, секциите на 287 вече светят със светодиодни светлинни тела - LED-светлини.

Ефектът от подмяната е по-добра видимост през деня и намален разход на електроенергия. С броячи за времето до зелена или червена светлина са снабдени 80 кръстовища, а на 60 има и звукова сигнализация за пресичането на пешеходци със зрителни увреждания. Поставянето на звуковата сигнализация се съгласува с организациите на хората с увреждания.

Общо 32 са кръстовищата в София, които освен от електронна система, се управляват и от оператор. Те са главно по т.нар. правителствени трасета.

Водещи