"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно през февруари 18.03 | 16:05

80% от клиентите на топлинната компания ще платят сметки до 150 лв.

От Кремена Бедерева

Сметките за парно през февруари са средно с 19% по-ниски спрямо предходния месец, сочат данните на Изчислителния център на "Топлофикация София”, съобщиха за Агенция "Фокус" от дружеството.

Столичани са консумирали 427 169 МВтч топлинна енергия, което е с около 19% по-малко в сравнение с януари. Причината е по-високата средномесечна температура, която според НИМХ при БАН през февруари е била +2,8 градуса, докато през януари - +0,9 градуса.

Според данните на Изчислителния център на "Топлофикация София" 98% от клиентите имат намаление на сметките средно с 19%, като при близо 38% от абонатите на компанията намалението на сметките за отопление е между 20 и 50%. При близо 3000 семейства понижението е с над 50%. Статистиката показва още, че 80% от клиентите на топлинната компания ще платят сметки до 150 лв.

В резултат на допълнителните анализи, които експертите на "Топлофикация" отново направиха, се установи, че само при 1,7% от абонатите има увеличение на февруарските фактури за парно. Данните на топлинните счетоводители показват, че една от основните причини са реалните отчети на клиентите със заявени нулеви прогнозни дялове при извънредните отчитания през февруари.

След поисканата от Столична община допълнителна проверка на нулевите прогнозни дялове, фирмите – топлинни счетоводители приключиха до края на февруари междинните отчети на тези имоти и подадоха данните в Изчислителния център на "Топлофикация". Друга причина за повишението е въвеждането на отчетите за реално консумираните количества топла вода от клиентите.

Отново има отделни случаи на увеличена консумация на топлинна енергия през февруари, установено след извършването на месечен отчет или корекции на дялове в новоприсъединени сгради с динамично населяване на апартаментите.

Водещи

Най-четени