170 хил. столичани с по-добро електрозахранване 30.11 | 14:18

Ремонтираха кабелния електропровод "Левски"

От Елена Кирилова

Електрозахранването на 170 хил. столичани е подновено, благодарение на инвестиция, възлизаща на 5,8 млн. лева, заяви изпълнителният директор на "Топлофикация София” Стоян Цветанов, цитиран от БТА.

Вече е приключил процесът по ремонтирането на кабелния електропровод "Левски”. Той беше във влошено състояние, тъй като от въвеждането си в експлоатация през 1989 г. кабелите са се амортизирали. Тяхната изолация е била влошена и е имало течове, поради които съоръжението често е спирало работа.

Още 35 киловолта кабели ще бъдат подменени в София. Всички те са от 50-те години на миналия век, поради което вече са в критично състояние.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова, за да не се стига до случаи, в които софиянци нямат ток и парно, е нужно критичната инфраструктура в столицата да се поддържа. По думите на Фандъкова, че когато 30 години не са правени ремонти и инвестиции в тази област, резултатите са неприятни за самите граждани.

Цветанов заяви, че в момента ТЕЦ "София” е централата, която е в най-лошо техническо състояние. Въпреки това новото й ръководство има амбицията да я превърне в най-модерната.

От дружеството опровеграха слуховете, че ще освобождават служители. Благодарение на изграждането на новите турбини ще бъдат открити нови работни места. Към работтата в ТЕЦ София вече има голям интерес от млади хора, поясни Цветанов.

По думите му е нужна инвестиция от 130 млн. лева, за да бъде изградена надеждна електроразпределителна мрежа в столицата през следващите 10 години.

Водещи

Най-четени