300 млн. евро евросредства за София през последната седмица 05.07 | 14:09

За големите инфраструктурни проекти София е получила над 800 млн. лв. безвъзмездно

От Андриян Георгиев

Столичната община е получила одобрение за над 300 млн. евро европейски средства през последната седмица, каза кметът на София, цитирана от БТА.

През миналата седмица бяха одобрени 50 млн. евро за първата фаза от проекта за интегрирана система за третиране на отпадъците.

Вчера е получено одобрението на безвъзмездното финансиране от 250 млн. евро за строителството на два участъка от метрото - от "Обеля" до надлез "Надежда" и от "Младост 1" до бул. "Цариградско шосе". В него е включено и купуването на 18 метровлакчета.

Само за големите инфраструктурни проекти София е получила над 800 млн. лв. безвъзмездно финансиране, посочи още Фандъкова.

Очаква се одобрението на други проекти с европейско финансиране - за канализацията в "Овча купел" и "Горна баня", за канализация в "Суходол", ремонта на язовира там, както и очакваното финансиране на проекта за интегриран градски транспорт.

Над 12 млн. лв. са привлечени от хоризонталните програми с европейско финансиране. Очаква се и  безвъзмездно финансиране от над 5 млн. лв. по друг проект, за който кандидатства Столична община. 

Водещи

Най-четени