Алибегов на среща с Калин Стоянов: Не искаме полицаи с автомати в центъра на София 12.03 | 15:10

Заради зачестилите случаи на насилие в центъра на столицата представителите на заведенията и кметът Васил Терзиев се срещнаха с министъра на вътрешните работи в оставка

От iNews

Заради зачестилите случаи на насилие в центъра на София и проблемите с бежанците кметът на столицата Васил Терзиев и представителите на заведенията се срещнаха с министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов. Алибегов заяви, че срещата вчера е била с цел превенция, защото "нищо кой знае какво не се е случило".

"Реагирахме на първия инцидент, който се оказа малко битов. Нормално е на фона на мигрантската вълна, която ще продължи да се засилва. Не трябва всички бежанци да ги слагаме под един знаменател. Обсъдихме по-голямо полицейско присъствие в туристическия център. Помолихме това да се случва без автомати - притесняват туристите, създава усещане в хората, че ще се случи нещо",

обясни ресторантьорът пред "България Он Еър". По думите му е нужно присъствието на повече униформени, които да спират големите групи.

"Видяхме футболни фенове с маски, които ще спасяват обществото. И от двете страни има виновни. Техният тип на поведение е различен, те са такива. Има хора, които наистина бягат от война и ние не може да си затваряме очите. Въпросът е как полицията ще регулира това, за да сме спокойни всички", посочи Алибегов.

"Бежанските центрове се охраняват от частни фирми, не знаехме това нещо. В общежитията от отворен тип има хора без документи, за тях не се знае нищо. Трябва превенция в самите центрове. Не знаем колко голяма ще бъде вълната в България, въпросът е да има организация. София винаги е била спокоен град, надяваме се да остане така. В Германия, Австрия и Белгия ситуацията е изтървана много отдавна", каза още председателят на БАЗ.

"Имаме персонал от трети страни. Хора, които също се притесняват и си казват: Нас ще ни вземат ли за такива? Реагираме превантивно и не водим война с никого, но няма как да не вземем отношение. Притеснява ни наближаването на евроизборите и че много партии се заиграват с етническата карта", изтъкна Алибегов.

Според него министърът на туризма Зарица Динкова не е успяла да убеди по-голямата част от бранша във възможностите си и е абдикирала от много важни въпроси и проблеми на бизнеса. По думите на Алибегов тя трябва да бъде сменена с човек от бранша.

"Днес ще предложим на мандатоносителя име, зад което застава целият бранш. Имаме голяма среща с хотелиерите и ще предложим име от бранша. Не е свързан с политическа партия, ангажиран е в туризма. С бюджет от 3,5 млн. евро не можем да се конкурираме дори с Черна гора. Нямаме нужда от политики, а от човек, който разбира нашия бранш, на когото ние вярваме. Ще подготвим писмо и ще го входираме до ГЕРБ, Мария Габриел и акад. Денков", обяви Алибегов.

Водещи