Втора дупка на „Черни връх” в София 24.06 | 09:22

Спират движението, проверяват каква е причината за системните пропадания

От Кристиан Костурков

След като в началото на месеца на столичния бул. "Черни връх”, където се изгражда част от софийското метро, се отвори огромна дупка, снощи инцидентът се повтори. И то на метри от предишния. Около 21:00 ч. в близост до завод "Витоша” е пропаднала част от тротоара и пътното платно. За щастие няма пострадали хора, нито имущество.

Засега обаче не е ясно каква е причината за отворилия се кратер. Тепърва ще се установява дали тя е в строежа на метрото или заради съществуваща инфраструктура както при предишния инцидент. Тогава се оказа, че срутването е станало заради стар канал, който не се използва. Според кмета на район "Лозенец” Любомир Дреков причината този път е в подпочвени води, но теорията засега не е доказана.

През нощта фирмата, която се занимава със строежа на метрото в района, е започнала укрепване на пропадналия участък. Движението в района е спряно и няма да бъде възстановено до изясняване на причините за срутването.

Веднага след пропадането снощи на място са пристигнали аварийните екипи на общината, полицията и Любомир Дреков, съобщи БГНЕС. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е поискала още днес да започне щателно проучване на целия район. Инспекцията трябва да бъде направена от експерти на "Софийска вода”, "Топлофикация София” и "Метрополитен”. Ще бъдат привлечени и външни специалисти, които да направят цялостна проверка на строителния обект. Те ще бъдат привлечени от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).    

Водещи

Най-четени