До 2016 г. такса смет за софиянци няма да се променя 28.09 | 14:50

Столична община ще тества нова методика за определяне на такса смет

От Ивелина Георгиева

До 2016 г. такса смет за софиянци няма да се променя. Това заяви заместник-кметът на Столична община Мария Бояджийска.

Столична община си е поставила за цел да увеличи с над 50% рециклирането на отпадъци и да намали със 70% количеството на депонираните отпадъци. Всичко това ще даде своето отражение върху бъдещите разходи и управление на таксата за битови отпадъци.

За целта общината ще стартира в началото на 2014 г. нова методика, с която ще прави проучване на домакинствата колко боклук разходват.

Към настоящия момент практиката е контейнерите да бъдат общодостъпни на улицата и това като начин на събиране трябва да бъде променено. Контейнерите трябва да бъдат предоставени в границите на съответния имот на даден собственик.

Трябва да се прецени по какъв начин е възможно да се отчита точното количество отпадъци - чрез измерване или чрез оценка, обясни Бояджийска. Всяко домакинство ще има индивидуален контейнер. В някои райони обаче това няма да е възможно и ще се избира друг подход за измерване на количеството боклук.

Новата методика е заимствана от страни от Западна и Източна Европа, като Великобритания, Франция, Полша и Чехия. Практиката в тези държави показва, че има различни начини за изчисляване на таксата за битови отпадъци. Тези начини са на базата на данъчна оценка, на база на площта на имота, на база жител, на база контейнер и на количество потребена вода.

Предложението на работната група, изработила методиката, е да се започне с по-ясни критерии, от които да се изберат районите и зоните, в които да се проведе обследване на възможните начини за изчисляване на такса битови отпадъци.

Предложението е това да бъдат три отделни типа зони. Първата зона за обследване да бъдат индивидуалните жилищни къщи, с индивидуално жилищно застрояване. Вторият тип зони да бъдат районите с комплекси и третият тип зона - район в централна градска част.

След определяне на районите трябва да се направи обследване на имотите и собствениците, които се намират в тях. Във връзка с това общината ще направи и информационна кампания, с която ще информира гражданите за целта на проучването и обследването.

"Целта на обследването е да придобием реални данни за това какви са количествата, които се формират от едно домакинство, да се прецени какви са реалните разходи за събиране, транспорт и преработка на това количество”, заяви Бояджийска.

Там, където е възможно, ще се прилага принципът на индивидуалните контейнери. За жилищните комплекси ще се прилага принципът на етажната собственост, а там, където няма възможност и за двете, както е в централната градска част, ще бъдат приложени други принципи.

Вероятно едно от изискванията ще бъде контейнерите да са вътре в имота, подчерта заместник-кметът на София.

Общодостъпните контейнери ще бъдат персонализирани, за да се знае кой отговаря за тях. В рамките на този пилотен проект няма да има промяна в таксата за битови отпадъци, като работната група е предвидила той да продължи две години.

Докладът за новата методика ще бъде приключен следващата седмица и ще бъде представен на вниманието на Столичен общински съвет. Дали след обследването ще има увеличение на таксата зависи от резултатите, които ще покажат реално какво гражданите генерират като количество боклук.

Бояджийска увери, че каквато и промяна да се прави след време в таксата, годишният разход за едно домакинство не трябва да надвишава повече от 1% от неговите доходи.

В доклада на работната група не се препоръчва да бъде променяна методиката за събиране на отпадъците в краткосрочен план, но в по-дългосрочен Столична община трябва да осигури възможност за прилагане на принципа "замърсителят плаща” и доближаване на изчисленията на таксата до метод, който отчита нивото на услугите и нивото генерирани отпадъци.

Водещи

Най-четени