Не е възможна "зелена вълна" в столицата 15.06 | 08:00

Причината - изчерпана пропускателна способност на някои булеварди, каза Петър Несторов

От Кремена Бедерева

Заради изчерпаната пропускателна способност на някои столични булеварди в пиковите часове не е възможен режим "зелена вълна", каза за БТА Петър Несторов - началник на отдел "Организация и безопасност на движението" в Столичната община.

По думите му това важи главно за булевардите "Александър Малинов" и "Цар Борис Трети", където в сутрешния и вечерния пик броят на автомобилите по тях и пресечките им е такъв, че "зелена вълна" по-скоро би създала още по-големи натоварвания по контактните на булеварда кръстовища.

В София работят общо 348 светофарни уредби. По-голямата част от тях са на режим червено-жълто-зелено във времето между 6.00 до 24.00 ч., а тези по основните или по-големи кръстовища - денонощно. От тези светофари, секциите на 287 вече светят със светодиодни светлинни тела - LED-светлини.

Ефектът от подмяната е по-добра видимост през деня и намален разход на електроенергия. С броячи за времето до зелена или червена светлина са снабдени 80 кръстовища, а на 60 има и звукова сигнализация за пресичането на пешеходци със зрителни увреждания. Поставянето на звуковата сигнализация се съгласува с организациите на хората с увреждания.

Общо 32 са кръстовищата в София, които освен от електронна система, се управляват и от оператор. Те са главно по т.нар. правителствени трасета.

Работещите в момента светофари на принципа на "зелената вълна" са по бул. "Цар Борис Трети" и бул. "Ген.Тотлебен" - между бул. "Пенчо Славейков" и бул. "Никола Петков" и по бул. "Тодор Александров" и бул. "Царица Йоана" - между бул. "Христо Ботев" и бул. "Вардар".

Работата на светофарните уредби е програмирана на четири режима в зависимост от часовия пояс и интензивността на движението.

"Зелена вълна" има и по бул. "Царица Йоана" между ул. "Луи Пастьор" и бул. "Панчо Владигеров", по бул. "Александър Малинов" между ул. "Ген. Радко Димитриев" и Академията на МВР, по ул. "Опълченска" между бул. "Сливница" и бул. "Княгиня М. Луиза", по бул. "Драган Цанков" между ул. "Фредерик Жолио Кюри" и ул. "Акад. Методи Попов", по бул. "Ген. Данаил Николаев", бул. "Ситняково" и бул. "Михай Еминеску" между ул. "Злетово" и бул. "Шипченски проход", по бул. "Ботевградско шосе" между бул. "Ген. Данаил Николаев" и ул. "Летоструй", по бул. "Владимир Вазов" между ул. "Ильо войвода" и ул. "Васил Кънчев", по бул. "Акад. Ив. Е. Гешов" и бул. "Възкресение" между ул. "Урвич" и бул. "Никола Мушанов", по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Шести септември" и между ул. "Шипка" и бул. "Мадрид", по ул. "Хан Кубрат" между ул. "Бели Дунав" и ул. "Христо Силянов".

Съществуващата "зелена вълна" по бул. "Сливница" между пл. "Сточна гара" и бул. "Димитър Петков" е прекъсната заради строителството на метрото на кръстовището при "Лъвов мост". От общината предвиждат да бъде въведена "зелена вълна" и по бул. "Драган Цанков" и бул. "Св. Кл. Охридски" между бул. "П. К. Яворов" и ул. "Осми декември", по останалата част от бул. "Владимир Вазов" и по бул. "Сливница" между бул. "К. Величков" и Околовръстния път.

За да "уловите" "зелената вълна" не е необходимо да префучавате с бясна скорост между двата светофара.

Разрешеният зелен сигнал ще е постоянен по тези участъци при движение на превозното средство с 50 километра в час, каза Петър Несторов.

Водещи

Най-четени