Общински проект помага на гражданите за зелени градинки 19.04 | 14:02

Два милиона лева отделя общината за почистването на речните корита

От Елена Коцева

Тази година Столична община ще разшири обхвата на програмата си "Зелена София".

С нея ще се финансират граждански проекти за облагородяване на зелените площи и междублоковите пространства. Общият бюджет ще е 200 хиляди лева.

Предстои приемането на правилата за кандидатстване, но те ще са по примера на миналогодишната програма, финансирана от фондацията "Америка за България". Бенефициенти на програмата ще са сдружения на етажната собственост, като е възможно обхватът да се разшири до районни администрации и неправителствени организации.

Максималната сума за финансиране ще е до пет хиляди лева, като предстои да се уточни дали няма да е по-нисък прагът за финансирането на проекти на неюридически лица. Средствата няма да се осигуряват като сума, а като материали.

За разлика от миналата година през тази няма да се финансират проекти само в три района - целта е да се класират проекти от всички райони.

Освен това през миналата година общината е финансирала почистването на 22 км речни корита и на други 1,8 км - аварийно почистени главнопокрити участъци. През тази година са осигурени 1,2 млн. лв. за почистването на 15 км реки в София.

Това отчете пред съветниците от комисията по околната среда на Столичния общински съвет Нина Макарова - директор на дирекцията "Общински земи".

За тази година финансирането е предвидено в размер на 2 милиона лева. С тези средства ще могат да се почистят общо 48 км речни корита.

Основният замърсител на речните корита са наноси от пръст и пясък, а от битови отпадъци се замърсяват речните корита, преминаващи около зони, населени от роми.

Тя дадепример с почти коригираната в градската й част река Владайска, която се чисти всяка година, но количеството битови отпадъци, вадени от нея, не е голямо.  

Водещи

Най-четени