Пешеходна зона ли е бул. "Витоша" в София? 27.09 | 10:19

Или как автомобили се движат сред пешеходците из най-скъпата улица в столицата

От Екип iNews

Бул. "Витоша" е основна пътна артерия в центъра на София. Тя започва от ул."Алабин", преминава през идеалния център на София, пресича се с бул. "Патриарх Евтимий", продължава покрай западната страна на парка на НДК, пресича се с бул. "България", преминава през ж.к. "Иван Вазов" и свършва при Южния парк.

Популярна е с многобройните си магазини и бутици. През 2005 г. е обявена за 22-ата най-скъпа търговска улица в света. В участъка между ул. "Алабин" и бул. "Патриарх Евтимий" булевардът е пешеходна зона, забранена за МПС-та, като се допуска само пресичане през перпендикулярните на "Витоша" улици.

Територията притежава голям културно-исторически ресурс и е в непосредствена близост до историческото ядро на града.

На 28 септември 2006 г. общинските съветници решиха да отворят частично "Витошка" за собственици на търговски обекти и живеещи в района.

Но оказва се, че това не е съвсем така. Както се вижда от галерията ни, автомобилите спокойно преминават по булеварда. Столичани и гости на София, които отдавна са свикнали да се разхождат спокойно по "Витошка", без да бъдат обезпокоявани от движението на автомобили, останаха леко изненадани от промяната.

От Столична община заявиха пред iNews, че не са запознати със случая.

От пресцентъра разбраха от iNews за движението на колите, като уточниха, че от 15 ч. до 16 ч. е разрешено да преминават автомобилите, които зареждат магазините на бул. "Витошка".

Както е очевидно от снимките, движение по булеварда има не само на зареждащи бусове, но и на леки автомобили, които преминават през проблем. Някои дори в опит да намерят място за паркиране, близо до кафенетата.

Преди време главният архитект на София Петър Диков обяви, че се предвижда в пешеходна зона на бул. "Витоша" преминаването на автомобилите ще се възпрепятства с подвижни колчета (пиломати).
Остава да разберем кога ще се случи това!


Водещи

Най-четени