Плановият прием в болниците в София спира в края на седмицата 27.10 | 20:00

Това заяви заяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров след среща с директори на лечебни заведения

От iNews

"Очаква се в края на седмицата да бъде спрян плановият прием в столичните болници", заяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Той имаше среща с директори на лечебни заведения, на която се е дискутирала тази тема.

След рекорда - нов абсолютен рекорд. България осъмна с близо 7 000 нови заразени с коронавирус за денонощие. Такъв брой не е достиган при нито една от предишните вълните. Но здравните власти са категорични - причината е единствено в огромния брой тестове, които изваждат на светло скритата заболеваемост.

В същото време обаче свободните места в болниците са все по-малко, а спешните центрове са претоварени със сигнали. Възрастен пациент с COVID-19 тряваше да изчака девет дни, преди да бъде приет за лечение.

На фона на новия рекорд от близо 7 хиляди заразени се проведе спешна среща на директорите на столичните лечебни заведения и здравните власти. В момента има само 45 свободни интензивни легла в София, като голяма част от тях са в АГ болници и се пазят за бременни и за родилки. Ще бъдат оборудвани още 50 реанимационни легла в над 20 болници. Те обаче ще стигнат само за още една седмица, заяви зам.-здравният министър Димитър Петров. След което ще се разкриват нови. До дни се очаква да бъде спрян плановия прием в болниците. Изключение ще са пациентите на хемодиализа и онкоболните. 

Водещи

Най-четени